В Україні рекордно високі ціни на банани: експерт назвав причини

Ціни на популярний фрукт б'ють усі рекорди.
В Україні рекордно високі ціни на банани: експерт назвав причини
Ілюстративне фото / Getty Images

Нині ціни на банани в країнах Східної Європи, зокрема в Україні, знаходяться на рекордно високому рівні для цього періоду року. Про це повідомили аналітики EastFruit.

Читайте також:

За їхньою інформацією, в Україні оптова ціна за 1 кг бананів досягла $1,26 доларів (49,89 грн) і перевищила торішній рекорд у $1,23 (48,70 грн). Роздрібні ціни на банани коливаються від $1,7 до 1,8 за кг (67,31-71,27 грн).

Зазначається, що зазвичай в Україні найнижча вартість бананів у регіоні, проте вторгнення РФ призвело до блокування портів. Це спричинило різке підвищення цін на місцевому ринку, оскільки банан тепер ввозиться з портів інших країн.

Читайте також:

Чому ціни на банани зростають

За словами економіста інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрія Ярмака, можна виділити дві головні причини зростання цін на банани в Східній Європі цього року.

"Перша - це кліматичні зміни, які негативно впливають на обсяги виробництва цих фруктів у країнах Центральної Америки. Як наслідок, попит на банани з Еквадору, який є основним постачальником банана в Україну та інші країни регіону, різко зріс, що призвело до зростання цін в Еквадорі", - пояснив експерт.

Читайте також:

До того ж порівняно високі ціни на яблука дозволяють оптовим та роздрібним торговцям підвищувати й ціни на банани.

Раніше ми писали, що в Україні за тиждень змінилися ціни на деякі овочі. Зокрема, подешевшала капуста, але подорожчали картопля та цибуля.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK