Порушення правил військового обліку та мобілізації: які покарання готують для українців

За порушення правил військового обліку парламентський комітет пропонує штрафи від 17 до 25,5 тис. гривень.
Порушення правил військового обліку та мобілізації: які покарання готують для українців
Ілюстративне фото / facebook.com/president.gov.ua

У Верховній Раді триває робота над законопроєктом №10379, що передбачає збільшення штрафів за порушення правил військового обліку. Про це повідомив народний депутат, член Комітету з питань правоохоронної діяльності Олександр Бакумов.

Читайте також:

За його словами, профільний комітет пропрацював та затвердив таблицю до другого читання в Раді, максимально лібералізувавши документ: суттєво знижені початково пропоновані штрафи та виключено кримінальну відповідальність за відмову від проходження медкомісії під час мобілізації.

"Зокрема, пропонується запровадити відповідальність в умовах воєнного стану від 17 до 25,5 тис. гривень, якщо військовозобов'язаний не став на військовий облік чи не оновив свої дані в ТЦК. Передусім це стосується інформації про місце проживання, засоби зв'язку. Водночас за інформацію, яка може бути надана ТЦК із держреєстрів (наприклад, номер паспорта, виїзди за кордон тощо), не може бути складено матеріали про адміністративне порушення, адже держава має сама впоратися з обміном такими даними", - пояснив парламентарій.

Він зазначив, що штраф може бути накладений і в тому разі, якщо особа не виконує мобілізаційні обов'язки. Наприклад, коли прийшла повістка за мобілізацією, а громадянин не з'явився в ТЦК.

Читайте також:

"Також профільний комітет виключив кримінальну відповідальність, яка пропонувалася за непроходження ВЛК. Крім того, ми передбачили термін накладення штрафів упродовж року з моменту вчинення правопорушення, але не пізніше, як через три місяці з моменту виявлення правопорушення", - додав нардеп.

Раніше ми писали, кому не потрібно йти у військкомат після набрання чинності нового закону про мобілізацію.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK