Українці можуть перейти з одного виду пенсії на інший: що потрібно знати

У ПФУ розповіли про особливості переходу з пенсії за вислугу років на пенсію за віком.
Українці можуть перейти з одного виду пенсії на інший: що потрібно знати
Ілюстративне фото / Getty Images

В Україні пенсіонер, який отримує пенсію за вислугу років, після досягнення відповідного віку має право перейти на пенсію за віком. Про це повідомили в ГУ Пенсійного фонду в Донецькій області.

Читайте також:

Громадянам, які мають право на різні види пенсії (за віком, по інвалідності, у зв'язку з втратою годувальника), призначається один із цих видів пенсії за їхнім вибором.

Особам, яким призначено пенсію за вислугу років, під час роботи на посаді, яка дає право на цю пенсію, пенсія не виплачується. Право на одержання одночасно і пенсії, і заробітної плати в них виникає лише в разі, якщо після досягнення пенсійного віку їм буде призначено пенсію за віком.

Читайте також:

"Переведення з одного виду пенсії на інший здійснюється з дня подання заяви на підставі документів про страховий стаж, заробітну плату та інших документів, що знаходяться на час переведення з одного виду пенсії на інший у пенсійній справі, а також додаткових документів, одержаних органами Пенсійного фонду" , - йдеться в повідомленні.

Якщо пенсіонер після призначення пенсії за вислугу років не працював, розрахунок пенсії за віком здійснюватиметься за матеріалами пенсійної справи, тобто фактично розмір пенсії не зміниться, зміниться лише її вид.

Читайте також:

Якщо ж пенсіонер після призначення пенсії працював, то при переведенні його на пенсію за віком за його бажанням можуть бути враховані стаж і заробіток, набуті після призначення пенсії за вислугу років, тобто збільшиться коефіцієнт страхового стажу та індивідуальний коефіцієнт заробітної плати.

Раніше ми писали, який страховий стаж потрібний для виходу на пенсію за віком у 2024 році.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK