УсіАБВГҐДЕЄЖЗИІЇЙКЛМНОПРСТУФХЦЧШЩЬЮЯ

Смолій Яків

Смолій Яків
facebook.com
Український банкір, екс-голова Національного банку України

Дата народження: 01.02.1961

Де народився: с. Вербовець, Тернопільська область

Сімейний статус: одружений, виховує 2 дітей

Де вчився:

У 1983 році Яків Смолій закінчив Львівський національний університет імені Івана Франка за спеціальністю "Прикладна математика".

У 2002 році захистив дисертацію на тему "Інтеграція сховищ даних банківської інформації".

Де працював:

1981-1983 рр. – лаборант науково-дослідного сектору Львівський національний університет імені Івана Франка.

1983-1987 рр. - інженер-програміст, математик, молодший науковий співробітник Тернопільського фінансово-економічного інституту (нині національний університет).

1987-1991 рр. - інженер-програміст, старший інженер-програміст, начальник бюро заводу "Оріон".

1991-1994 рр. – провідний інженер, начальник комп'ютерного відділу, заступник начальника Тернопільського обласного управління Національного банку України.

1994-2005 рр. - начальник управління автоматизації, заступник голови правління банку Аваль. Відповідав за розвиток ІТ-систем.

2006-2014 рр. - директор з питань банківського бізнесу ТОВ "Престиж-груп".

У політиці:

2014-2016 рр. – заступник голови НБУ.

У 2016-2017 роках – перший заступник голови НБУ (питання готівкового обігу, ІТ та платіжних систем).

2017-2018 рр. – виконувач обов'язків голови НБУ.

2018-2020 рр. – голова Національного банку України.

Нагороджений:

Почесна грамота Кабінету Міністрів України

У 2019 році отримав нагороду «Центробанкір року в Центральній та Східній Європі» за версією газети GlobalMarkets.

Статки:

Згідно з офіційними деклараціями, у 2016 році Яків Смолій задекларував разом із дружиною 10 млн доларів, які знаходилися на депозитних рахунках у банках. У 2017 році отримав понад 10 млн гривень за депозитами та дивідендами, а також 2,4 млн гривень від оренди 11 різних об'єктів нерухомості. У 2019 році зазначив, що зберігає 3,7 мільйона доларів, 99 євро та 7,3 мільйона гривень. У дружини зберігається 5,6 мільйона гривень, 18,7 тисяч доларів і 3,8 тисяч євро.

У різний час був акціонером банку «Аваль» та компаній, що входять до «Престиж груп», банку «Престиж», а також ЗАТ «Молочний альянс», ПрАТ «Новоархангельський сирзавод», страхових компаній — «Еталон», «Еталон Поліс», « Еталон Життя», «Пуск» та «Астра». Як раніше писали ЗМІ, усі свої акції у цих кампаніях Смолій продав.

Зв'язки та скандали:

Світлана Смолій, дружина. Разом із чоловіком була власником пакетів акцій у компаніях, у яких він працював. На Світлану записано також низку активів сім'ї.

Федір Шпиг, Олександр Деркач. Колишні співвласники банку «Аваль» та компаній, що входять до ТОВ «Престиж груп».

Олександр Кардаков, бізнес-партнер. За повідомленнями ЗМІ був співзасновником у деяких компаніях Смолія та його дружини. Був учасником скандалу, пов'язаного із мережею обмінів валют.

У 2017 роци скандальний журналіст, а нині народний депутат Олександр Дубинський заявляв, що Яків Смолій пов'язаний із мережею пунктів обміну валюти.

Восени 2019 року детективи НАБУ порушили кримінальну справу проти Якова Смолія. Причиною стала його декларація про доходи, де він не вказав корпоративні права подружжя, дані про кілька своїх ділянок землі та банківські рахунки дружини. Сам Смолій назвав це політичним тиском і подав у відставку з посади голови Нацбанку 2020 року.

Підготовлено за матеріалами з відкритих джерел. Для того, щоб актуалізувати інформацію у розділі «Досьє», надішліть листа на пошту [email protected]



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK