УсіАБВГҐДЕЄЖЗИІЇЙКЛМНОПРСТУФХЦЧШЩЬЮЯ

Усик Олександр

Усик Олександр
facebook.com
Український спортсмен, професійний боксер

Дата народження: 17.01.1987

Де народився: м. Сімферополь

Сімейний статус: одружений, виховує 4 дітей

Захоплення: футбол

Де вчився:

Закінчив Львівський державний університет фізичної культури.

В спорті:

2006 р. – взяв участь у чемпіонаті Європи з боксу, дійшов до півфіналу у ваговій категорії до 75 кг.

2008 р. - завоював у Болгарії Кубок Стренджа у напівважкій вазі.

2008 р. – участь у літніх Олімпійських іграх в Пекіні. У першому турі Олександр Усик переміг боксера з Китаю Юшана Ніяті, а у другому турі програв майбутньому срібному призеру, італійцеві Клементе Руссо.

2008 р. - виграв чемпіонат Європи та повернувся у важку вагову категорію.

2008 р. – виборов срібну медаль на чемпіонаті Кубка світу.

2009 р. – завоював бронзову медаль на чемпіонаті світу.

2011 – виборов золоту медаль чемпіонату світу, переміг боксера з Азербайджану Теймура Маммедова.

2012 р. – завоював Олімпійську золоту медаль, здобувши перемогу у фіналі над італійським боксером Клементе Руссо.

2012 р. – завершив кар'єру на аматорському рингу, підписав контракт із WSB і перейшов у напівпрофесійний бокс.

2013 р. – підписав контракт із промоутерською компанією K2 Promotions, і вже 9 листопада провів свій перший бій на професійному рингу у першій важкій вазі (вагова категорія до 91 кг).

2014 – перший титульний бій за вакантний пояс інтерконтинентального чемпіона за версією WBO, в якому переміг південноафриканця Деніела Брюєра.

2015 р. – захистив пояс WBO у поєдинку з росіянином Андрієм Князєвим, а 29 серпня – у бою з південноафрикацем Джонні Мюллером. Зайняв перший рядок рейтингу WBO серед боксерів першої важкої ваги. Також на 28-му конгресі всесвітньої боксерської організації Олександр Усік отримував звання інтерконтинентального боксера року.

2015 р. – захистив титул інтерконтинентального чемпіона WBO у важкій вазі у бою з кубинським боксером Педро Родрігесом.

2016 р. – здобув перемогу над чемпіоном світу в 1-й важкій вазі за версією WBO поляком Кшиштофом Гловацьким.

2018 р. – у фіналі турніру WBSS здобув перемогу над російським боксером Муратом Гасієвим і став абсолютним чемпіоном, здобувши титули чемпіона світу за версіями IBF (2018) та WBA (2018), об'єднавши їх раніше чемпіонськими поясами за версіями WBO (2016) та WBC (2018). Крім цього, став володарем Кубка Мохаммеда Алі найкращому крузейдеру світу та титула чемпіона за версією авторитетного боксерського видання The Ring (2018).

2019 р. – перейшов у важку вагову категорію.

2021 – Олександр Усик провів професійний боксерський поєдинок з чемпіоном WBA (Супер), IBF, WBO та IBO у важкій вазі Ентоні Джошуа. Усик переміг у бою за одностайним рішенням суддів, і тим самим отримав чотири пояси WBA (Супер), IBF, WBO та IBO.

У 2021 році став бренд амбасадором із відповідальної гри букмекерської компанії Parimatch.

У 2022 році став кофаундером та бренд-амбасадором міжнародної блокчейн платформи Ready to Fight.

2023 р. - переміг Деніела Дюбуа та зберіг титули чемпіона світу за версіями IBF, WBO та WBA у надважкій вазі (понад 90,7 кг).

Нагороджений:

Орден "За заслуги" I ст. (2022 р.) — за значні заслуги у зміцненні української державності, мужність та самовідданість, виражені у захисті суверенітету та територіальної цілісності України, особистий внесок у розвиток різних сфер суспільного життя, відстоювання національних інтересів нашої держави, сумлінне виконання професійного обов'язку.

Орден «За заслуги» ІІ ст. (2012 р.) – за досягнення високих спортивних результатів на ХХХ літніх Олімпійських іграх у Лондоні, виявлені самовідданість та волю до перемоги, підвищення міжнародного авторитету України.

Орден "За заслуги" III ст. (2011 р.) – за вагомий особистий внесок у розвиток вітчизняного спорту, досягнення високих результатів, зміцнення міжнародного авторитету України.

Заслужений майстер спорту України.

Статки:

У 2020 році заснував промоутерську компанію Usyk17 Promotion.

Зв'язки та скандали:

У 2016 році Олександр Усик в інтерв'ю журналістам заявив: «У Криму за мене вболівають, по всій Росії у мене дуже багато шанувальників. В принципі, я не розділяю наші народи, бо ми слов'яни. Давайте так і говоритимемо — слов'яни. Жодних перешкод немає, перешкоди є тільки у когось у голові». Ця заява викликала неоднозначну реакцію в українських ЗМІ. Однак пізніше Усик послідовно підтримував позицію України у російсько-українській війні та військовослужбовців ЗСУ, а на початку масштабного вторгнення 2022 року навіть вступив до лав територіальної оборони.

У 2020 році спалахнув скандал через участь Усика в російському документальному фільмі «Доброго дня, брате! Христос воскрес», у якому розповідали про православну віру та дружбу з росіянами. Пізніше, в 2023 році, Олександр Усик висловив подив, чому в Росії, яка вважає себе православною країною, в центрі її столиці знаходиться гонитель православної церкви Володимир Ленін.

 

Підготовлено за матеріалами з відкритих джерел. Для того, щоб актуалізувати інформацію у розділі «Досьє», надішліть листа на пошту [email protected]

Теги:
Усик


ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK