УсіАБВГҐДЕЄЖЗИІЇЙКЛМНОПРСТУФХЦЧШЩЬЮЯ

Ярославський Олександр

Ярославський Олександр
dch.ua
Український бізнесмен, власник інвестиційної групи DCH

Дата народження: 05.12.1959

Де народився: м. Жданов (нині – Маріуполь), Донецька область. З лютого 2022 року проживає за межами України.

Сімейний статус: розлучений, виховує 5 дітей.

Захоплення:

йоги, теніс, дайвінг, гірськолижний спорт.

Де вчився:

Закінчив Харківську школу міліції, Харківський інститут харчової промисловості (за спеціальністю "інженер-технолог").

Навчався в аспірантурі Одеського технологічного інституту.

Кандидат технічних наук (1989).

Де працював:

1986-1987 рр. – Олександр Ярославський працював інспектором відділу боротьби з розкраданнями соціалістичної власності Московського райвідділу внутрішніх справ у Харкові.

1990-1991 рр. - співробітник Харківського інституту громадського харчування.

1992-1996-р. - віце-президент АТ "Гея".

У 1996-1997 pp. – віце-президент представництва фірми Трівертон Інтернешнл Лімітед в Україні.

У політиці:

У 2002-2006 рр. – народний депутат Верховної Ради України IV скликання від округу №206 на Чернігівщині. Член Комітету Верховної Ради України із закордонних справ. Був членом груп Демократичні ініціативи, Демократичні ініціативи – Народовладдя, фракції Народної партії Володимира Литвина.

Нагороджений:

Орден "За заслуги" ІІІ ступеня.

Статки:

1998-2006 рр. - президент та основний акціонер АКІБ «УкрСиббанк». У 2006 році контроль над банком було передано міжнародній фінансовій групі BNP Paribas.

2006-2012 рр. – президент та власник футбольного клубу "Металіст" (Харків). Продав клуб Сергію Курченку.

У 2006 році Олександр Ярославський створив та очолив групу DCH (Development Construction Holding). До її основних активів входять: частка в УкрСиббанку, банк «КредитДніпро», Hi-Raice, Construction, УГДК, Харків-Цемент, Дніпровський металургійний завод, рудник «Суха балка», Харківський тракторний завод. У сфері девелопменту – близько десятка об'єктів комерційної та житлової нерухомості у Києві, Харкові та Одесі.

Також володіє технопарком "Екополіс ХТЗ", ТРЦ "Караван", аеропортом "Харків", п'ятизірковим готелем Kharkiv Palace.

Крім того, є бенефіціаром: ТОВ «СЕКТОР ПЛЮС», ТОВ «НЬЮ СІСТЕМС ХОЛДІНГ», ТОВ «ПОЛІ-ПАК ЧЕРКАСІ», ПРАТ «НАСК „ОРАНТА“», ТОВ «СИСТЕМ ЛОГІСТІК», ПП «ПЕТРА-СЕРВІС», ЗНВКІФ „СМАРТ КАПІТАЛ“», ТОВ «ГАРАНТ-АСІСТАНС», ПРАТ «ПЕРВОМАЙСЬКИЙ КАР'ЄР „ГРАНІТ“», ТОВ «ІНВЕСТ СИСТЕМА» ТОВ «НЬЮ СИСТЕМС АМ», ТОВ «НС-ДНІПРО», ТОВ «ДІ СІ , ТОВ «МС-4», ТОВ «БРИЗ 2007», ПП «ОПТИМУМ - ПРЕСТИЖ», ТОВ «АГРОСОЛТЕК» ТОВ «ЦЕНТРОГРАД», ТОВ «КУА „ГЕРІТІДЖ ІНВЕСТМЕНТ МЕНЕДЖМЕНТ“», ТОВ «ПРОЕКТНИЙ ФОРТ », ТОВ «ТРЕЙДВЕЙ-22», ПРАТ «ЯНЦІВСЬКИЙ ГРАНІТНИЙ КАР'ЄР», ТОВ «ФКМ-1», ТОВ «ЛЕРСОН», ТОВ «ФІНАНС СОЛЮШИНЗ».

У 2019 році в рейтингу журналу НВ "Топ-100 найбагатших українців" статки бізнесмена були оцінені в $447 млн (16 місце в рейтингу).

У 2022 році в рейтингу ТОП-20 найбагатших українців за версією журналу «Форбс Україна» зайняв 19 позицію зі статками у $340 млн.

Зв'язки та скандали:

Олексій Ярославський, брат. Народний депутат України IV скликання від блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

Ірина Ярославська, перша дружина. Дочка екс-губернатора Харківщини Олександра Масельського.

Олег Дерипаска та Роман Абрамович, російські олігархи. За повідомленнями ЗМІ, колишні бізнес-партнери Ярославського.

У 2012-2020 рр. конфліктував із мером Харкова Геннадієм Кернесом, у результаті сторони знайшли порозуміння.

У січні 2021 року Міністерство фінансів США запровадило санкції проти компанії Skyrizon, яка була партнером компанії Олександра Ярославського щодо розвитку заводу «Мотор-Січ». Як писали ЗМІ, це сталося через спроби придбати та узаконити закордонні військові технології на користь китайської армії. Також бізнесмен проходив у СБУ як свідок у кримінальному провадженні по «Мотор Січ» за ст. 14 («Приготування до кримінального правопорушення»), ст. 111 («Державна зрада»), ст. 113 (Диверсія) Кримінального кодексу України.

У лютому 2022 року кортеж Олександра Ярославського збив людину. Незабаром бізнесмен залишив Україну. Генеральний прокурор Ірина Венедиктова закликала Ярославського повернутися до країни. Крім того, вона повідомила, що чоловік, який раніше зізнався у ДТП, не прийшов на судове засідання і його зараз розшукують. Зазначалося, що за кермом авто міг бути сам бізнесмен Ярославський.

Підготовлено за матеріалами з відкритих джерел. Для того, щоб актуалізувати інформацію у розділі «Досьє», надішліть листа на пошту [email protected]



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK